Kategorijos

Aliejiniai augalai

Visuose augaluose yra bent keletas procentų riebalų, tačiau kai kurie augalai jų sukaupia gerokai daugiau, Tokius augalus ir vadiname aliejiniais augalais, jie yra svarbi augalinio aliejaus žaliava. Augalų aliejus svarbus, niekuo nepakeičiamas augalinis produktas, tiesiogiai vartojamas maistui, arba maisto pramonėje: konditerijos, konservų, margarino, duonos gamyboje. Dar viena svarbi aliejaus panaudojimo sritis – kuro gamyba.

rapsų laukas - biokurasAugaliniai aliejai daugiausia sudaryti iš vadinamųjų nesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios reikalingos žmogaus, gyvulių organizmui. Vartojant augalinius aliejus kraujyje mažėja cholesterino, dėl to pagerėja kraujagyslių funkcija.

Kai kurie aliejai yra techniniai. Jie reikalingi tekstilės pramonei, muilo, glicerino, riebiųjų rūgščių, lakų, dažų, gamybai, taip pat kosmetikos gamyboje.

Beveik visi aliejiniai augalai aliejų kaupia vaisiuose arba sėklose. Išspaudus iš vaisių ir sėklų aliejų, lieka vertingas, baltymingas koncentruotas pašaras gyvuliams.

Lietuvoje savaime augančių, didelę reikšmę turinčių aliejinių augalų rūšių galima sakyti nėra, išskirti galima tik lazdyną, kurio riešutų branduoliuose yra nemažas procentas aliejaus.

Lietuvoje aliejaus gamybai auginami linai ir rapsai, taip pat aliejus spaudžiamas iš įvežtinių saulėgrąžų sėklų.

Iš Lietuvoje auginamų rapsų išspausto aliejaus gaminamas biokuras.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>